Stap 1. Intake
Na de aanmelding volgt een intakegesprek. Bij deze eerste afspraak van 25 minuten, neem je de verwijsbrief, identiteitsbewijs en het pasje van de zorgverzekering mee. Tijdens dit gesprek wordt de hulpvraag in kaart gebracht. Bij het eerste gesprek hoeven kinderen niet aanwezig te zijn. Ook bespreken we de behandelovereenkomst vragen we je (indien nodig) een toestemmingsverklaring te tekenen voor samenwerking met andere professionals die betrokken zijn, zoals school, kinderarts of peuterspeelzaal. (deze mag u ook al thuis invullen zie downloads)
Stap 2. Diagnose
Nadat de hulpvraag in kaart is gebracht, volgt het logopedisch onderzoek. Dit kan een observatie of een vragenlijst zijn. Het is ook mogelijk dat er een uitgebreid onderzoek zal vinden. Dit onderzoek zal dan verdeeld worden over een aantal behandelingen. Aan de hand van de anamnese en de onderzoeken/observaties wordt een logopedische diagnose gesteld.
Stap 3. De therapie
Nadat er toestemming is gegeven voor het behandelplan, zal de logopedische behandeling worden gestart. De behandeling duurt 25 minuten per keer. Daarnaast zijn er 5 minuten voor voorbereiding, verslaglegging en administratie voor de logopedist zelf. Hoe lang de gehele behandelperiode duurt, is afhankelijk van de stoornis en vooruitgang. De behandelingen vinden plaats in de praktijk, maar in enkele gevallen kan er bij de patiënt aan huis behandeld worden. Hiervoor moet wel een duidelijke vraag voor thuisbehandeling van de verwijzer zijn.
Stap 4. Na behandeling
Wanneer de doelen van de logopedische behandeling behaald zijn, worden deze met u geëvalueerd. Als de behandeling kan worden afgesloten, wordt er een eindverslag gemaakt dat naar de verwijzer wordt gestuurd. Indien nodig, kan er nog een controle-afspraak ingepland worden.
Stap 5. Vergoeding
Sinds 2006 valt logopedisch onderzoek en behandeling in het basispakket van de zorgverzekering, zowel voor kinderen als volwassenen. Dit betekent dat in de meeste gevallen 100 procent van de behandeling vergoed wordt. We sturen je rekening rechtstreeks door naar de zorgverzekering. Voorwaarde is wel dat je een geldige verwijsbrief of machtiging kunt laten zien. In je polisvoorwaarden vind je terug welke regels er bij je verzekering gehanteerd worden. Let op: als je boven de 18 jaar bent, heb je een eigen risico, dat eerst aangesproken wordt.
Wil je niet dat de rekening rechtstreeks doorgestuurd wordt naar de verzekering? Geef dan bij het kennismakingsgesprek aan dat je de rekening graag zelf ontvangt.
Wil je meer weten over vergoeding bij behandeling van dyslexie? Neem dan contact op. Heb je lees- of spellingsproblemen. Dan informeren we je ook graag over de mogelijkheden.
Stap 6. Samenwerken
Goede zorg verlenen, dat doe je vaak niet alleen. Door samen te werken, kom je tot de beste zorg. Zo werken wij o.a. samen met huisartsen, kno-artsen, neurologen, jeugdzorg, basisscholen, peuterspeelzalen en het consultatiebureau.